Sociale ontwikkeling
Schoolbreed hanteren wij de volgende basisregels:
Onderbouw
1- We willen samen een groep zijn, want dat is fijn
2- Boos, verdrietig, blij: houd rekening met mij
3- We horen er allemaal bij: ik, hij en ook jij
4- We verschillen allemaal, dat maakt ons speciaal
5- We gaan goed met elkaar om
6- We helpen elkaar
7- We komen voor elkaar op
Bovenbouw
1- We doen aardig tegen elkaar en behandelen anderen met respect
2- Wij maken er samen een fijne groep van
3- We praten met elkaar (in de ik-taal)
4- We willen dat pesten stopt
5- We gaan goed met elkaar om
6- We helpen elkaar
7- We komen voor elkaar op
De Schutse is een gecertificeerde KiVa school. KiVa is een preventief, schoolbreed programma gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. KiVa zet in op positieve groepsvorming en stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarmee worden de sociale veiligheid en het pedagogisch klimaat op school verbeterd. In alle groepen wordt wekelijks aandacht besteed aan KiVa en de KiVa regels.
Bij KiVa wordt in de onderbouw gewerkt met Rik de Pauw om spelenderwijs sociale vaardigheden op te doen en zich sociaal emotioneel te ontwikkelen.
Eén van de onderdelen van KiVA is het stelselmatig voeren van groepsgesprekken. Dit kunnen gewone groepsgesprekken zijn en klassenvergaderingen (deze vinden vaker plaats in de midden- en bovenbouw).
Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel en van de kracht van de groep. Alle kinderen in de groep zijn verantwoordelijk voor het welzijn van álle kinderen in de groep. Als een kind zich niet fijn voelt op school, formeren we (met name in de groepen 4 t/m 8) rond dat kind een steungroep onder begeleiding van één van de ‘steungroep leerkrachten’. Een steungroep bestaat uit vier tot zes kinderen uit de groep, die het kind bijstaan en elke dag positief benaderen. Op deze manier leert de groep dat de verantwoordelijkheid voor alle kinderen een zaak is die iedereen aangaat.
In het schooljaar 2023-2024 hebben alle teamleden hun (her)certificering behaald. Nieuwe teamleden volgen de KiVa-training en de schoollicentie wordt elk jaar beoordeeld door KiVa.
Naast de KiVa-methode zetten wij ook ‘de gouden en zilveren weken’, groepsplannen gedrag en Rots & watertraining in voor het versterken van de sociale vaardigheden en een fijn en veilig sociaal klimaat.
Wat zetten wij nog meer in
Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor de groepsvorming aan het begin van het schooljaar. Het proces van groepsvorming begint na een vakantie weer helemaal opnieuw: kinderen leren elkaar, de leraar en de afspraken kennen. Deze periode is een belangrijke tijd om een goed pedagogisch klimaat in de klas te creëren, daarom worden dit ook wel de gouden weken genoemd. Op De Schutse besteden we in de periode na de zomervakantie tot de herfstvakantie in alle groepen dagelijks tijd om onszelf en elkaar (beter) te leren kennen, groepsvorming en het schoolklimaat. Dit doen we door diverse uitdagende opdrachten, spel- en werkvormen. De twee weken na de kerstvakantie (de zilveren weken), wordt een gedeelte hiervan herhaald, om de groepsvorming weer extra aandacht te geven.
Rots & Water is een weerbaarheidstraining en een sociale vaardigheidstraining. Rots & Water is erop gericht om kinderen vaardigheden te leren die hen in staat stellen (beter) voor zichzelf op te komen en of zich (beter) te leren beheersen. Uit onderzoek (Universiteit Utrecht, 2019) blijkt dat inzet van Rots en Water tot significante, positieve resultaten leidt. Een van onze leerkrachten is volledig gecertificeerd om deze trainingen te geven (Kimberly). Vorig schooljaar hebben alle kinderen van groep 4 t/m groep 8 een Rots & Water training gehad onder schooltijd. Vanaf dit schooljaar zal dit structureel ingezet worden in de groepen 4 en 7.
Ongewenst gedrag
Wij willen dat kinderen leren om rekening met elkaar te houden en verantwoordelijk te zijn voor de groep en elkaar. We leren kinderen om te letten op de gevoelens van de mensen om hen heen en te checken of anderen zich nog goed voelen bij hun gedrag. Andersom geldt ook dat kinderen moeten leren aan te geven wanneer zij zich ergens niet prettig bij voelen.
Ondanks regels en preventie kunnen zich situaties voordoen waarbij een kind zich niet aan de regels kan of wil houden. In het protocol sociale veiligheid en ongewenst gedrag staat beschreven hoe wij op De Schutse actief werken aan sociale veiligheid, wat wij beschouwen als ongewenst gedrag (bijvoorbeeld pesten) en welke stappen wij dan zetten. Dit protocol is gebaseerd op de ‘gedragscode’ en het protocol ‘schorsing en verwijdering’ van de stichting West Openbaar Onderwijs.
Het protocol sociale veiligheid en ongewenst gedrag van De Schutse ligt momenteel ter instemming bij de Medezeggenschapsraad. Na instemming wordt het protocol onder andere hier gepubliceerd.